TERVETULOA

YHTEYSTIEDOT

 

Koulun ja rakennuksen historiasta

Vuonna 1894 kuntakokous teki päätöksen koulun perustamisesta Sivakkavaaraan. Se oli tärkeä päätös kylälle ja sen asukkaille, jotka tukivat hanketta osallistumalla koulun aiheuttamiin kustannuksiin. Kyläläiset osallistuivat mm. opettajan palkkakustannuksiin erilaisilla avustuksilla. Koulua varten ostettiin hehtaarin tontti Erik Räsäseltä ja rakennusurakka, hinnaltaan 5000 markkaa, annettiin Juho Hiltusen käsiin.

Ensimmäiset oppilaat aloittivat koulunsa vuonna 1895, opettajat vaihtuivat alkuvuosina tiheään tahtiin. Vuonna 1925 juuri valmistuneet nuoret opettajat Anja ja Martti Viljakka aloittivat varmasti tärkeimmän ja parhaimman kauden talon, kylän ja kyläläisten elämässä. Heille opettajana oleminen merkitsi kaiken kattavaa harrastusta, työtä, se oli heidän elämäntehtävänsä. Neljänkymmenen vuoden aikana kolme sukupolvea sai elämälleen aakkoset tässä talossa heidän johdollaan. Erilaiset kulttuuriharrastukset ja monen monet koristekasvit kyläläisten mielissä ja puutarhoissa olivat koululta peräisin.

Oppilasmäärä koulussa oli enimmillään 127 ja väheni siitä samaa vauhtia maaseudun tyhjentymisen kanssa. Vuonna 1984 koulu - Kaavin toiseksi vanhin - sulki ovensa ja synkkä rapistumisen kausi alkoi.

Vuonna 1991 kunta ilmoitti koulun myytäväksi eniten tarjoavalle ostajalle, ehkä peräti purettavaksi ja poissiirrettäväksi. Teimme tarjouksen ja vuodesta 1992 lähtien olemme varojemme ja kykyjemme ylärajoja hipoen yrittäneet saada vanhaan miljööseen, sen tunnelmaan, sen historiaan kuuluvaa arvoa ja arvostusta palaamaan.

Tänään, kun koulusta on tullut sekä koti että työpaikka ja rakentaminen ja kunnostus vain jatkuu ja jatkuu, tulee jo hetkiä, jolloin tämä pieni palanen jo mennyttä Suomen koululaitoksen, maaseutukulttuurin ja rakennuskulttuurin historiaa, kiittää meitä ja rohkaisee uusiin huimiin seikkailuihin. Ja kun oikein tarkkaan katsoo, eikös vain talollinen Tahvo Tuonosen silmäkulmassa salin seinällä pilkahda jotain hyväntahtoisen hyväksyvää: kannatti se heiniä antaa opettajan palkkoihin, nyt saa koulun salin seinältä käsin seurata pojanpojan tyttären elämää. Ja edesottamuksia.